Svet na dlani

post-header

V tokratni epizodi podcasta “Svet na dlani” sem delila svoj prispevek za zbornik “Mi gledamo film, film gleda nas”, ki je luč sveta ugledal prejšnji teden. Moje pisanje pod naslovom “Razširjena resničnost (XR) in spreminjanje paradigme filmske industrije” predstavlja jedro te epizode. V njej sem se posvetila branju svojega prispevka, ga podrobno pokomentirala in razpravljala o vplivu, ki ga razširjena resničnost ima in bo še imela na filmsko produkcijo ter na samo izkušnjo gledanja filmov.

Osredotočila sem se na to, kako se trenutno razvija filmska produkcija, kje vse se XR tehnologija že uporablja in kako ta tehnologija spreminja pristope k snemanju filmov. Pogovor sem usmerila tudi na to, kako smo kot občinstvo navajeni spremljati filmske zgodbe in kako bo razširjena resničnost v prihodnosti vplivala na naše percepcije in dojemanja filmskih umetnosti.

Razpravljala sem o prihodnosti kinematografov in osebne izkušnje gledanja filmov, ki bo z razvojem XR tehnologije postala bolj interaktivna in potopitvena. Razmišljala sem tudi o tem, kako bo XR omogočila ustvarjalcem, da svoje zgodbe pripovedujejo na nove, inovativne načine in kako bo to vplivalo na pripovedništvo na splošno.

Zbornik si lahko ogledate ali kupite v Slovenski kinoteki: https://kinoteka.si/

Urednici: Ana Šturm in Anja Banko

Avtorji_ce: Nina Cvar, Valerie Wolf Gang, Oskar Ban Brejc, Mattias Frey, Tara Judah, Mariya Nikiforova, Ciril Oberstar, Martin Pogačar in Andrej Šprah.

Na fotografiji preizkušam tehnologijo “Brain-computer interface”, kjer lahko s pomočjo možganskih valov na površini glave, ki jih merijo elektrode na fotografiji, vplivamo na vsebino na računalniku (npr. tipkamo “s pomočjo misli”, brez uporabe prstov; potencialno lahko vplivamo tudi na vsebino filmov). To tehnologijo sem uporabila v nekaterih mojih umetniških projektih.

 

Related Podcasts
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *