Svet na dlani

post-header

Verjetno ste že marsikdaj zasledili kakšno maratonsko objavo, a marsikdo ne ve, da se tekaške prireditve odvijajo po celem svetu. Ste vedeli, da obstaja “tekaški turizem”? Obstajajo ljudje, ki se odpravijo v tujino samo zato, da lahko tečejo. V tokratni epizodi gostiva z Mariom strastnega tekača, maratonca, organizatorja tekaških prireditev, avtorja podcasta ZAGRET ZA TEK in ambasadorja bosonogega teka Marka Robleka, ki nas popelje v svet (mednarodnega) teka. Tek povezuje svet: od Maroka do Severne Koreje in še dlje!

Marko Roblek je začel teči pri petnajstih letih. Sprva je tek izbral, ker se mu je zdel tehnično preprost in ponuja veliko prednosti za vloženo delo. Kljub temu da ni imel veliko sredstev, je tekel v preprostih copatih v domači okolici. Sčasoma je svojo formo izboljšal do točke, da se je lahko udeleževal maratonov in polmaratonov, pri čemer je tekel vsaj petkrat na teden.

Vendar so se sčasoma pojavile bolečine v kolenih, sklepih in križu, večkrat si je nategnil kako mišico. Tek je postal mučno opravilo namesto sprostitve. V letu 2007 je s kolegom prvič preizkusil bosonogi tek, kar je povzročilo nepričakovan pozitiven učinek. Odločil se je, da bo to prakticiral naprej.

Marko se je preselil v Ljubljano in s svojo bodočo ženo začel teči po asfaltu in Poti spominov in tovarištva. Odkril je, da bosonogi tek omogoča telesu, da se izrazi na načine, ki jih z debelimi podplati ne more. Po petih letih bosonogi teka se je njegovo zdravje izboljšalo in bolečine so izginile.

Marko redno piše za revijo Tekač, je član kluba Vitezi Dobrega Teka, organizira dogodek Nočna Desetka na Bledu, poleg tega pa številne maratonske in tekaške odprave v tujini. V svojem podkastu ZAGRET ZA TEK gosti številne zanimive goste, ki so popolnoma predani teku in vsem možnim vzdržljivostnimi preizkušnjami. Predan je teku, druženju in aktivnemu preživljanju prostega časa.

Pesem, ki jo je napisal Mario o Markotu:

V petnajstih letih je začel teči Marko,

v copatah skromnih, a korak mu bil je širok.

Kot maratonec hitro znan je postal, a bolečina ga je prehitela.

Nato bosonogi tek je odkril,

in novo življenje je začel graditi, s srečo obil.

Po asfaltu Ljubljane je bos tekel, in s seboj zdravje in mir je vlekel.

Pripovedi svoje v revijo je pisal,

Vitezi Dobrega Teka so se mu smejali.

Maratone, odprave je organiziral,

v tujino pogosto odšel in se spomnil,

kaj ga je življenje naučilo.

Podkast ZAGRET ZA TEK je zagnal,

in z njim številne goste je gostil.

Za tekom so se zagreti dali,

in ob vseh preizkušnjah so se skupaj smejali.

Marko Roblek, maratonec z dušo in srcem,

ni zgolj tekač, temveč tudi življenja umetnik.

S svojo strastjo, predanostjo in pogumom,

pustil je sled, ki ni samo v prahu pod njegovim nogam.

Podcast ZAGRET ZA TEK: https://www.youtube.com/c/zagretzatek

Related Podcasts
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *