Svet na dlani

post-header

V tej epizodi se podajam v globine razprave, ki je bila prvotno predstavljena v televizijski oddaji SVETO IN SVET, kjer sem bila povabljena kot gostja. Razprava se osredotoča na dvojno naravo digitalnih tehnologij: po eni strani omogočajo lažji dostop do duhovnih vsebin, učenj in meditacij, kar odpira vrata globljemu duhovnemu raziskovanju in spodbuja povezovanje duhovnih skupnosti po vsem svetu. Po drugi strani pa praksa kaže, da lahko čezmerna uporaba digitalnih naprav in virtualnih platform vodi v odtujenost, površnost in celo zasvojenost s tehnologijo, kar negativno vpliva na duševno in duhovno zdravje posameznika.

V epizodi razpravljamo o pomembnih vprašanjih, kot so vpliv vsebinsko praznih sporočil, nekritično sprejemanje vsebin, ki izkrivljajo resnico in razvrednotijo globino duhovnih praks, ter možnosti, ki jih umetna inteligenca in virtualna resničnost ponujata za iskreno duhovno izkušnjo. Zastavljamo ključno vprašanje: ali smo ljudje zmožni uporabljati sodobno tehnologijo na zdrav način, ki podpira našo duhovno rast in dobrobit?

V razpravi sodelujeta tudi priznana strokovnjaka: Nadja Furlan Štante iz Znanstveno Raziskovalnega Centra Koper, ki prinaša akademski pogled na prepletanje duhovnosti in digitalizacije, ter Matija Čufer iz ARNES-a, ki osvetljuje tehnične vidike in potenciale, ki jih digitalna doba ponuja za razvoj duhovnosti. Skupaj raziskujemo, kako lahko najdemo ravnovesje med koristmi in pastmi digitalne dobe, ter kako lahko tehnologijo uporabljamo kot orodje za duhovni razvoj, ne da bi pri tem žrtvovali globino in avtentičnost naših izkušenj.

Pridružite se nam v tej poglobljeni epizodi, ki raziskuje, kako duhovnost in digitalna tehnologija sobivata v sodobnem svetu, ter odkrijte, kako lahko ohranimo svojo duhovno integriteto v času, ko je tehnologija vseprisotna.

Oddajo si lahko ogledate tudi v RTV Arhivu: “SVETO IN SVET – Duhovnost v digitalni dobi

Related Podcasts
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *